Zsendice Sajtudvar

"Szeretném megmutatni, hogy nem lila a tehén, nem a kutyából lesz a szalonna, nincs olyan állat, hogy csirkefarhát. A tojásból csirke lesz és nem csak rántotta és a sajt tejből készül. Egyszóval közelebb vinni az embereket a valódi természethez."

Amit a kecsketejről érdemes tudni...



A kecsketejben lévő tejzsír sokkal apróbb zsírgolyócskák formájában van emulgeálva, mint a tehéntejben, így az emésztőenzimek számára hozzáférhetőbb, az emészthetősége jobb. A tehéntejben sok a ß-karotin, ami sárgás színt kölcsönöz a vajnak és a sajtnak, míg a kecsketejből készültek színe fehér, mivel  ez utóbbiban kész A-vitamin van jelen.

Vitamin tartalmáról HOST (1991) vizsgálatai számolnak be.

Eszerint:

B1 -vitaminból 60-80%-kal

B2 -vitaminból 80%-kal

B6 -vitaminból 600% -kal

D -vitaminból 400%-kal

A -vitaminból 400%-kal többet tartalmaz a tehéntejnél. Ezenkívül több E-, C-, és K-vitamint tartalamz.

A Kaposvári Egyetemen végzett vizsgálatok szerint több benne az E-, C-, K vitamin is.

A kecsketej nagy mennyiségű orotsavat tartalmaz, melynek jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében.

Egyedüli hiányosságának mondható az alacsony folsav tartalma.

Az anyatej pótlására leginkább a kecsketej felel meg. A kecsketej az anyatejhez hasonló típusú kazeint tartalmaz, ami 90%-os emészthetőséget kölcsönöz neki (tehéntej: 70%).

A tejallergiától szenvedők nagy része a kecsketejet megihatja, mivel hiányzik belőle a tejallergiáért felelős fehérje szegmens.

Magas az esszenciális aminosav tartalma, így a vele együtt kissebb diatetikai értékű tápanyagok hasznosítása is javul.

A parlagfű pollen allergiában szenvedők számára is hatékony megoldást jelent a kecsketej fogyasztása. A parlagfű pollen takarmányba keverésével el lehet érni ugyanis, hogy a kecske ellenanyagot termeljen, ami végül megjelenik a tejben is.

A tüdőbetegek gyógyulását is elősegíti a kecsketej. Korábban minden tüdőgondozó szanatóriumhoz tartozott egy kecskefarm. Nem véletlenül, hiszen a kecskéknél rendkívül ritka a tuberkulózis nevű betegség, mivel a kecskék ellenanyag termelése ezt ritkán teszi lehetővé.

A kecsketej beltartalmi értékei


Fehérje 3,6%
Cukor 4,5%
Ásványi anyag 0,8%
Zsírmentes szárazanyag 8,9%
Zsír 4,1%
Szárazanyag 13%
Energia/100g 69 kcal



img_9217.jpg


sdc15841.jpg


sdc14581.jpg







Weblap látogatottság számláló:

Mai: 30
Tegnapi: 27
Heti: 130
Havi: 711
Össz.: 181 018

Látogatottság növelés
Oldal: A kecsketejről...
Zsendice Sajtudvar - © 2008 - 2017 - zsendicesajtudvar.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kecskehusból pörkölt - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »