Amit a kecsketejről érdemes tudni...
A kecsketejben lévő tejzsír sokkal apróbb zsírgolyócskák formájában van emulgeálva, mint a tehéntejben, így az emésztőenzimek számára hozzáférhetőbb, az emészthetősége jobb. A tehéntejben sok a ß-karotin, ami sárgás színt kölcsönöz a vajnak és a sajtnak, míg a kecsketejből készültek színe fehér, mivel ez utóbbiban kész A-vitamin van jelen.
Vitamin tartalmáról HOST (1991) vizsgálatai számolnak be.
Eszerint:
B1 -vitaminból 60-80%-kal
B2 -vitaminból 80%-kal
B6 -vitaminból 600% -kal
D -vitaminból 400%-kal
A -vitaminból 400%-kal többet tartalmaz a tehéntejnél. Ezenkívül több E-, C-, és K-vitamint tartalamz.
A Kaposvári Egyetemen végzett vizsgálatok szerint több benne az E-, C-, K vitamin is.
A kecsketej nagy mennyiségű orotsavat tartalmaz, melynek jelentős szerepe van a rákos megbetegedések megelőzésében.
Egyedüli hiányosságának mondható az alacsony folsav tartalma.
Az anyatej pótlására leginkább a kecsketej felel meg. A kecsketej az anyatejhez hasonló típusú kazeint tartalmaz, ami 90%-os emészthetőséget kölcsönöz neki (tehéntej: 70%).
A tejallergiától szenvedők nagy része a kecsketejet megihatja, mivel hiányzik belőle a tejallergiáért felelős fehérje szegmens.
Magas az esszenciális aminosav tartalma, így a vele együtt kissebb diatetikai értékű tápanyagok hasznosítása is javul.
A parlagfű pollen allergiában szenvedők számára is hatékony megoldást jelent a kecsketej fogyasztása. A parlagfű pollen takarmányba keverésével el lehet érni ugyanis, hogy a kecske ellenanyagot termeljen, ami végül megjelenik a tejben is.
A tüdőbetegek gyógyulását is elősegíti a kecsketej. Korábban minden tüdőgondozó szanatóriumhoz tartozott egy kecskefarm. Nem véletlenül, hiszen a kecskéknél rendkívül ritka a tuberkulózis nevű betegség, mivel a kecskék ellenanyag termelése ezt ritkán teszi lehetővé.
A kecsketej beltartalmi értékei
Fehérje | 3,6% |
Cukor | 4,5% |
Ásványi anyag | 0,8% |
Zsírmentes szárazanyag | 8,9% |
Zsír | 4,1% |
Szárazanyag | 13% |
Energia/100g | 69 kcal |